Igy rabolhatnak ki a pesti éjszakában

Az áldozatok italába nyugtatót, altatót kevernek, majd kitámogatják a szórakozóhelyről, és egy csendes utcában kirabolják őket.

„Hajnali öt órakor tértem magamhoz a VII. kerületben, a Nyár utcában fekve, mindenem ellopták, az estéből szinte semmire nem emlékeztem, és nem a túl sok alkohol miatt. A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy altatót kevertek valahol az italomba” – ez egy munkatársunkkal esett meg a múlt héten.

Miután a történetet megosztotta a közösségi oldalakon, a reakciókból kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó. Sokan jelezték, hogy velük vagy ismerősükkel, barátjukkal megesett már hasonló a budapesti éjszakában.

Az elmondottakból az derül ki, hogy az erre szakosodott rablók kifigyelik azt, aki egyedül vagy kisebb társaságban ül egy szórakozóhelyen. Szóba elegyednek vele, eközben valamilyen anyagot csempésznek az italába. Az áldozat ettől bódult állapotba kerül, úgy tűnik, mintha részeg lenne. Az elkövetők pedig segítőnek álcázva magukat, kikísérik őt a szórakozóhelyről, és egy közeli csendes utcában megszabadítják értéktárgyaitól. Egyesek szerint az erre szakosodott bandákkal a szórakozóhelyeken dolgozó csaposok is összejátszhatnak.
Sok áldozat nem beszél róla

3-4 ilyen eset kerül a rendőrség látókörébe havonta. Sok áldozat azonban nem is tud arról, hogy bűncselekményt követtek el ellene. – Több ilyen ügyben folyik jelenleg is nyomozás. Számuk ugyan elenyésző a rablások teljes ügyszámához képest, de ezeknél az eseteknél óriási lehet a látencia mértéke – mondta Anonym.

Pedig a jelenség valós, az elmúlt években több, ezt a módszert alkalmazó bandát elkaptak a rendőrök. Rendőrök szerint az elkövetők gyakran altatót vagy nyugtatót törnek porrá, mely így kiválóan oldódik az alkoholban. Ezeket a szereket akár a háziorvostól is be lehet szerezni, de az elkövetők végül nem magukat, hanem másokat „kezelnek” vele. Emellett használják még erre a célra a GBL-t, vagy más néven a ginát is, amelyhez, bár hazánkban már tiltólistára került, az interneten könnyen hozzá lehet jutni.
Halált is okozhat

Az altatókat és a nyugtatókat a szakértő szerint nehezebb túladagolni, mint a GBL-t, de az alkohol ezek hatását is megsokszorozza. Ebben az esetben a rablóknak fél-egy órát kell várniuk, hogy áldozatuk bódult, vagy akár eszméletlen állapotba kerüljön.

Rendőrök szerint a gina sokkal veszélyesebb, hiszen nagyon keskeny a határ a hatásos és a halálos dózis között, tehát könnyű túladagolni.

Ezt a szert nem véletlenül nevezik erőszakdrognak is: a dózistól függően húsz-harminc percen belül a használó eszméletlen állapotba is kerülhet, ráadásul teljes emlékezetkiesést okozhat.

A GBL hatására lassul a légzés, így szélsőséges esetben fogyasztása akár szívmegálláshoz is vezethet. A gina hatásmechanizmusát is felgyorsítja, fokozza az alkohol, az így elkábított női áldozatokat akár meg is erőszakolhatják. A szer gyorsan kiürül a szervezetből, ezért később már nagyon nehézzé válik a bizonyítás is.